Blog

Noordkaap naar Alta

16-12-2015 23:31

Eindelijk was het zover.

Smorgens om 8 uur werden we allemaal naar de eetzaal geroepen. Arthur zou leuk nieuws hebben. Ook minder leuk nieuws maar dat zouden we zometeen wel horen.

Om half 9 kwam hij met het verlossende woord, na veel gebel met verschillende instanties zou ondanks de weersomstandigheden de slagboom toch open gaan. Om 11 uur moesten we allemaal 20 kilometer hoger opstellen en zouden we in groepjes naar boven gehaald worden. Het had de hele nacht flink gesneeuwd, dus eigenlijk had iedereen de hoop al opgegeven. De weg naar boven was een drama, één grote glijpartij, auto's die van de weg gleden, vanwegen de laag ijs niet omhoog kwamen, en de één na de andere stond stil op de laatste paar kilometer. Na verschillende teams geholpen te hebben met sneeuwkettingen, een sleepje tot er weer grip was en extra bijschijnen met de verlichting daar waar nodig is iedereen goed en wel boven gekomen. Helaas was het weer zo slecht dat een paar teams tussen de storm de mazzel hadden op een paar mooie foto momentjes, wij hebben alleen de auto op de foto kunnen nemen voor de globe toen er een paar seconde later geen hand voor ogen meer te zien was. veel teams hebben niet de pics kunnen maken waar ze later op terug kunnen kijken.
Het slecht nieuws waar mee gekomen werd is dat we nu vrij laat zouden aan komen op onze volgende bestemming, dus het programma wat in elkaar gedraaid was voor die dag was helemaal overhoop gehaald.
De terugreis naar beneden was nog erger dan naar boven, maar nadat we het schiereiland af waren ging het een stuk beter. De sneeuwkettingen gingen af en we zijn heerlijk in één ruk doorgereden naar Alta. Na een bijna doodervaring 2 km van de camping ( een sneeuwschuiver op de verkeerde weghelft, bergje af in een bocht, de sneeuwrijders weet wat dit kan betekenen) zijn we heel huids aangekomen op een primitieve camping met wederom hele kleine blokhutjes waar je net aan met 4 man in kon. Omdat het programma toch niet doorging en wij als één van de eerste op de camping waren aan gekomen hadden we de avond voor ons zelf. We zijn even de mooie stad Alta in geweest. er is daar een mooi winkelcentrum welke winteruitverkoop had. dat moet je natuurlijk niet tegen Johan en Jaco vertellen:) dus shoppen!! Na 2 heerlijke noorse winterjassen rijker het winkelcentrum uitgeveergd te worden één van onze favoriete bezigheden deze trip, een overheerlijke lokale delicatesse opgesnort, een echt lokale hamburger. Jeetje wat hebben wij veel hamburgers gegeten deze afgelopen dagen. Terug op de caming nog even heerlijk bij het kampvuur en daarna tukken. Morgen een hele mooie trip naar één van de top vijf de meest haunted places of the world 

NAAR DE NOORDKAAP

15-12-2015 13:26

Vandaag is het een zeer korte Blog.

We zouden vandaag nog een keer proberen boven te komen, maar helaas is dit wederom niet gelukt. Voor de slagboom werden we weer terug gestuurd. Helaas.

Nu gaat de organisatie proberen of we dan toch nog morgen een laatste herkansing kunnen krijgen, maar gezien de weersomstandigheden en de voorspellingen gaat het waarschijnlijk ook morgen niets worden:(

Inari- Naar Honningsvâg

14-12-2015 17:49

vandaag 3 uur het bed uit, 4 uur ontbijt met reeds ingepakte en klaarstaande auto, 2 broodjes naar binnen schuiven en zo snel mogelijk op pad. we hebben maar een paar uur de tijd om voor de slagboon richting noordkaap te komen.

Deze gaat 11 uur open en het is minimaal 6 uur rijden.

Ondertussen is het flink aan het sneeuwen, dus dit was een hele spannende rit.
Dat het zo sneeuwde hebben ook veel teams geweten. Vandaag was de dag met de meeste ongevallen. van auto's die de vangrail kopte, tot betonpaaltjes in de berm. Halverwege is het ook nog eens vreselijk gaan ijsselen, dus we reden uiteindelijk op een grote ijsplaat, en dit ongeveer 100km lang Vlak voor de tunnels welke het scheireiland van de noordkaap verbind met het vasteland verbind. Vanaf hier begonnen de sneeuwstormen, en deze zijn hier schijnbaar niet misselijk. We hebben wel van een aantal lokals mogen vernemen dat het al 25 jaar niet meer zo erg is geweest.
Dit resulteerde dat de slagboom voor de tunnel gesloten was en wij hier uiteindelijk tot de storm was gaan liggen moesten wachten langs de kant van de weg. Na een kleine 3 uur konden we weer gaan rijden, maar was ook de slagboom voor de volgende tunnel weer gesloten omdat de storm weer was gaan toenemen. Eind resultaat.... Vandaag geen Noordkaap voor ons ( en de rest)

We zijn uiteindelijk pas rond 3 uur aangekomen in het hotel, dit was een koud en kil gebouw, na navraag bleek dit een oud ziekenhuis geweest te zijn. Zo  voelde en rook het er ook. We hebben het er met zn alle wel heel gezellig gemaakt, want we laten het natuurlijk de pret niet deren.

Na een paar rondjes in het vissershaventje gereden te hebben zijn we met zn alle geindigd in een lokaal restaurant/bar.

Hopen dat we morgen wel naar boven kunnen.

Ranua naar Inari

13-12-2015 17:19

De dag van de wensen... Want onderweg komen we langs het mooie santa claus village in Rovaniemi
na een heerlijk ontbijt in Gulo Gulo gaat iedereen mooi optijd op route. Wij nemen de binnendoor route, welke achteraf nog korter blijkt te zijn ook, nog voor santa wakker is staan wij al voor de poort.
Na even rondgekeken te hebben in dit commerciele centrum vervolgen wij onze weg in lapland, we zitten nu immers boven de artic circle.

wederom is er keuze tussen 2 routes, de hoofdweg, of de binnenweggetjes. Samen met en ander team besluiten wij dat we wat meer cultuur en gaan lekker binnendoor over allemaal smalle binnenweggetjes waarbij er vele nog niet eens zijn bereden sinds er sneeuw ligt.

na veel geglibber en geglij krijgen we de indeling door van de slaapplaatsen, de ene helft gaat naar een hotel, de andere helft gaat naar een blokhutjescamping Wij raken in de blokhutjes. Deze zijn voor 4 personen ongeveer 3.5 bij 4 m..
Omdat er geen dinner bij de blokhutjes zit gaan we op zoek naar een plek om te eten, we eindigen met het grootste gedeelte van de groep bij een 4 sterren hotel met restaurant, 2 kilometer verderop. we laten ons op verzoek van de gastvrouw verassen door de specialiteit van de kok te laten serveren. Biefstuk van rendier. uiteindelijk krijgen wij voor een best pittige prijs 2 kleine stukjes gerookt vlees op ons bord. Hadden we nu maar 100 meter verder gelopen en gestrand bij het pizza huisje. De kleine slaapplaats wordt goedgemaakt door de eerste aanschouwing van het noorderlicht, deze was vandaag op sterkte 4 van 8, dus deze was redelijk goed te zien.

Morgen gaan we richting Noordkaap, we hebben er zin in!!

Taivalkoski naar Ranua

12-12-2015 20:37

Vandaag de mooiste trip tot nu toe. Na eerst Team Hella op weg te hebben geholpen ,met hun challenges (we hebben er zelf nog niet zo veel) konden we vandaag kiezen tussen 2 opties. of de provinciale weg weer op, of de binnenwegen via een roadbook.
Aangtufte ezien we gister wel genoeg 80wegen hebben gezien, nu dus lemker over de binnenweggetjes.
Wat is dat letterlijk genieten, de zafira heeft zich niet laten kennen en tufte vrolijk overal doorheen. wel vreemd is dat de locals je daar met een bloedgang voorbijstuiven terwijl je gewend bent dat nederland met 2centimeter sneeuw al helemaal in de error slaat.
Met de stoute schoenen aan toch maar eens kijken wat er gebeurd als wij ook met dikke platen ijs en 10/15cm sneeuw het gaspedaal even lekker in trappen. nou ik snap ze hier wel. de zafira liet zich niet kennen en vond 110km/u in de sneeuw toch veel lekkerder. niet constand op en af schakelen bij elke heuvel of bocht, maar gewoon remmen en sturen met je gaspedaal.

De afstand was niet heel lang vandaag, maar het eindresultaat was wel een mooie beloning, logeren in wildlivecentrum Gulo Gulo met een super luxe huisje met alles er op en eraan, sauna, luxe keuken, alles automatisch(domotica) en niet onbelangrijk, heerlijke bedden. We vinden het allemaal erg jammer dat we alweer vroeg op pad moeten morgen.

Helsinki naar Taivalkoski

11-12-2015 18:35

vandaag de eerst lange trip in Finland. een route van 757kilometer. de finnen hebben decsnelweg nietvecht uitgevonden, dus meer dan 600km op een soort van provinciale weg. flitsers hebben ze daarin tegen wel uitgevonden. om de 5kilometer staan er 2na elkaar. Dus de auto op de cruise op 85 en hobbelen maar.
Vlak voor het einde werd er in het mini konvooi bedacht dat we wel een kruip en sluip route konden nemen, dus ging de trouwe zafira mee de bospaden op. Na ongeveer 16kilometer werd de sneeuw zo hoog dat er geen doorkomen meer aan was. en moesten we noodgedwongen de zelfde 16 km weer terug richting hoofdroute. Uiteindelijk 2,5uur te laat kwamen we aan op het eindpunt

We zijn die dag geindigd in Tyrôvaara op een ouderwetse blokhutjes camping. 
Gezamelijk met team 135 hella zijn we op tijd gaan slapen, de volgende dag zou het namelijk erg druk kunnen gaan worden.

van Stockholm naar Helsinki

10-12-2015 20:15

Vanmorgen vroeg vertrokken vanuit Kopenhagen. een leuk gemoedelijke hostel achter ons latend.

Na een brug van een paar kilometer waar je een tol verschuldigd bent van 52euro de meest saaiste weg van europe bereden.

Op 400 kilomerer, 27 vrachtwagens en 5 personenautos tegen gekomen. Het landschap daar in tegen maakte wel weer veel goed, nammer dat we het grootste gedeelte in de regen hebben gereden.

Als een na laatste vertrokken hadden we een beetje haadt, ukteindelij, voor niets want we kwamen ruim op tijd als tweede team bij de boot aan.

op de boot hebnen we de eerste beginselen al van de slechte internet verbinding die we straks tegemoet gaan. Dit berichtje zijn we al een uur zoet mee, dus helaas de foto's moeten even wachten.

internet onderweg

09-12-2015 20:20

vandaag hebben wij ook te horen gekregen dat in Finland de internetverbindingen erg slecht zijn in de gebieden waar wij door heen komen.
Dat houd in dat wij niet alle challenges door zullen krijgen welke op de www.noordkaapchallenge.com worden doorgegeven.

Willen jullie ons een plezier doen en ze eventueel in het kort ook via de sms aan ons willen doorgeven, Het mag, hoeft niet. Maar zo weten wij zeker dat we geen opdrachten zullen missen.

Kopenhagen

09-12-2015 20:12

De eerste dag zit er alweer bijna op.

Bijna 1000kilometer verder zijn we aangekomen in onze hostel in kopenhagen.
Na een leuke de-tour (wat blijkbaar iedereen was opgevallen) zijn wij als enigste team over Hanover gereden.
Voor ons dus geen vol gas over de autobahn, maar siteseeing door allemaal leuke dorpjes waar je niet harder mocht dan 50

Uiteindelijk wel op de snelweg uitgekomen hadden we een aardige achterstand op de rest, dus toen ging het pedaal wel even lekker naar beneden.

De oude diesel haalt nog met gemak de 190 op de cruise. Dus ter hoogte van Hamburg hadden we de eerste alweer achter ons gelaten.
En toen we denemarken inreden moest het gas er weer af, maar bevonden we ons inmiddels veilig in de middenmoot.
Uiteindelijk zijn we ook ruim op tijd binnen gekomen. Helaas te laat voor het happy hour, maar wel op tijd om nog even lekker te eten.

Morgen vervolgen wij onze trip om 07.00uur naar stokholm, waar we om half 4 de ferry nemen naar Helsinki.

 

De challenges website is online

08-12-2015 20:27

Vanaf nu kan iedereen ons challenges gaan meegeven via 

https://challenges.noordkaapchallenge.com/

Team 105!

U kunt ook algemene challenges doorgeven op deze site waar iedereen aan mee kan doen:)